2010/05/29

A jó rend Isten Lelke által

Magyarázat a mai igéhez (Áhítat, 2010. május 29. de.)
Olvasható itt: http://www.mbe.baptist.hu/index.php?m=15

A jó rend Isten Lelke által – 1 Korinthus 14,20-33
Ha az avatatlan azt hiheti a nyelveken szólásról, hogy az őrjöngés (23. v.), akkor hogyan lehet az "jel nem a hívőknek, hanem a hitetleneknek" (22. v.)? Érdemes elővenni a Pál által idézett ószövetségi igét: "Idegenek ajkával fogok szólni ehhez a néphez, és így sem hallgatnak rám" (Ézs 28,11). Mivel Isten népe nem akart érteni a világos prófétai felhívásból, az idegen hódítók érthetetlen nyelvét kell hallaniuk, amikor azok megszállják az országot, és ez a történelmi katasztrófa az isteni tanítás, amiből fel kellene fogni annak üzenetét. A nyelveken szólás ott Isten hitetlen népének szóló büntető jel. A jelenben is az a szerepe, hogy annak a hívőnek, aki képtelen külsőséges megnyilvánulások nélkül elhinni Isten jelenlétét, valami megerősítő élményt adjon. Ennyi a szerepe, és szigorúan az egyéni kegyességben és nem a gyülekezeti gyakorlatban, ahol hátráltatja az istentisztelet valóságos lényegének megvalósulását: az ige bölcsességének továbbadását.

Ha ezt Pál a maga korában így fixálta a közösség rendjére vonatkozólag, a ma keresztyénének sem szabad bedőlni az új/régi próbálkozásnak, hogy élmény-istentiszteletté alakítsák az istentiszteleteinket. Annak feladata ugyanis továbbra sem az, hogy valamiféle misztikus hatást éljünk át, hanem hogy a helyes keresztyén látásra és életre tanítson minket. A tanításhoz és tanuláshoz pedig józanságra és rendre van szükség. Igyekszünk ezt a rendet megvalósítani? /Kotmájer Mihály/

2 comments:

DOULOS said...

Ha az istentisztelet lényege a tanítás és a tanulás lenne, akkor iskolai tanórává degradálnánk az alkalmat. Azt gondolom, van egy misztikus része az istentiszteletnek, mert egyébként miért kellene a tanított igét a Szentlélek tegye érthetővé? Ha az igehallgatás csak intellektuális tevékenység, akkor nincs szükség Isten Lelkének a jelenlétére.
Spurgeon idézet: "Vannak olyan gyülekezetek ahonnan ha visszavonulna a Szentlélek, észre sem vennék az odajáró hívek!"
Powerlines - Leona Frances Choy.
Ezért is azt gondolom, hogy Kotmayer Mihály témagondolása túlságosan száraz. Mintha kifelejtett volna valamit a halászléből. Pedig a bajaiak elég jól csinálják.

azigerabja said...

A józanság és a rend igénye nem zárja ki a Szentlélek jelenlétét és munkáját. Az inkább az élmény-istentiszteleti produkciók során történik meg.

Followers